2025-06-10 - 4 min. skaitymo
Didžiausios klaidos planuojant virtuvės zoną
virtuvės išplanavimas
klaidos
interjeras
virtuvės baldai
furnitūra virtuvei

Virtuvės planavimas

Virtuvė – tai namų pagrindinė ašis, kurioje kasdien gaminame, leidžiame laiką su artimaisiais ir nuolat judame. Dėl to ši erdvė reikalauja labai gerai apgalvotų sprendimų. Net menkiausios klaidos virtuvėje  greitai pasimato ir ima trukdyti – nepatogiai išdėstyti baldai, prastai suplanuoti praėjimai ar nefunkcionalūs sprendimai gali kelti diskomfortą kiekvieną dieną. Tai ne tik erzina, bet ir mažina norą suktis buityje bei verčia jaustis nepatogiai.

Kadangi virtuvė yra intensyviausiai naudojama namų zona, svarbu pasirūpinti, jog kiekvienas sprendimas būtų praktiškas, saugus ir ilgalaikis. Tad, norime atkreipti dėmesį į dažniausiai pasitaikančias virtuvės planavimo klaidas.

Planuojama paskubomis, dažnai net per vėlai

Viena dažniausių klaidų  – per vėlyvas planavimas. Dažnai apie virtuvės baldų išdėstymą pradedama galvoti tik po to, kai jau būna įrengti instaliaciniai taškai. Tai labai apriboja projektavimo galimybes: pavyzdžiui, kai kurių buitinės technikos prietaisų negalima statyti priešais elektros ar vandens mazgus, o kartais šie taškai būna įrengti per toli nuo numatytos prietaiso vietos. Tokiu atveju virtuvės sprendimus tenka derinti prie esamos situacijos, o ne kurti ją pagal tikrus poreikius. Dėl to prarandamas lankstumas, ergonomika ir norimas virtuvės išdėstymas. Norint to išvengti, baldų ir buitinės technikos planavimą verta pradėti dar prieš instaliacinius darbus arba bent lygiagrečiai jiems.

Netinkamai parinktas apšvietimas pagal zonas, atstumus

Apšvietimą virtuvėje reikėtų planuoti atsižvelgiant į baldų išdėstymą. Jei šviestuvai įrengiami per anksti, t.y. anksčiau nei suprojektuojamas virtuvės planas, jie gali trukdyti atidaryti spintelės dureles arba sukurti šešėlius darbo zonoje. Tinkamas apšvietimas užtikrinamas tik tada, kai jis derinamas kartu su baldų planu.

Žemiau pateiktoje nuotraukoje matome, kad virtuvės spintelės yra sumontuotos ligi pat lubų, paliekant minimalų tarpą durelių atidarymui. Tad tokiu atveju BŪTINA ir šviestuvus parinkti įmontuojamus, ir tokius, kurie turėtų neaukštą briauną virš lubų. Jeigu spinteles planuojama daryti paliekant nuo lubų didesnį tarpą, tuomet ir šviestuvų parinkimas platesnis. Taip pat, svarbu tinkami apšvietimo taškų atstumai ir pozicijos nuo baldų. Negalima montuoti šviestuvų lubose visai šalia spintelių, kadangi tuomet ant spintelių gali susidaryti šviesos srauto linijos, o darbo zona likti neapšviesta. Būtina tiksliai nusistatyti, kurioje vietoje bus valgomojo stalas ar vieta pusryčiauti, nes dažnu atveju šiose zonose yra suplanuojami pakabinami šviestuvai, todėl svarbus šios zonos centras ir, taip pat, nemažiau svarbus šviestuvo laido ilgis, optimaliam apšvietimui pritaikyti.

Virtuvės apšvietimas

Neišnaudota erdvė, aukštis ir funkcionalumo trūkumas

Projektuojant virtuvės baldus svarbu iš anksto įvertinti, kaip praktiškai išnaudosite kiekvieną erdvės centimetrą.

Pati svarbiausia taisyklė virtuvėje yra VIRTUVĖS TRIKAMPIS. Tai PLAUTUVĖ-VIRYKLĖ-ŠALDYTUVAS.

Kuo mažesnis trikampis, tuo virtuvė ergonomiškesnė ir patogesnė naudojimui, tačiau, nepamirškite, kad yra būtini atstumai tarp šių taškų, dėl buferinių (pasidėjimo) zonų.

Kampinėms giliosioms spintelėms verta numatyti patogius vidinius mechanizmus, kad daiktus būtų lengva pasiekti. Taip pat, rekomenduojama rinktis kuo daugiau stalčių – jie leidžia aiškiai matyti ir lengvai pasiekti visą turinį, todėl yra gerokai patogesni nei gilios lentynos. Po plautuvės spintele dažnu atveju būna parenkama vieta šiukšlinėms, tad čia rekomenduojame įsivertinti, ar yra polinkis rūšiuoti. Rūšiavimui galima pasirinkti šiukšliadėžes nuo vienos, dvejų net iki 4 šiukšlinių dėklų. 

Pagrindine problema butuose tampa mažas virtuvės plotas. Vos į kelis kvadratinius metrus bandoma sutalpinti didelę darbo zoną, šaldytuvą, kitą buities techniką ir spinteles. Paprastai tokiu atveju lieka neišnaudotas patalpos aukštis. Norintiems sutaupyti vietos ir praktiškai išnaudoti kiekvieną centimetrą, siūlome rinktis aukštus, lubas siekiančius baldus. Tuomet vietos laikyti produktams ir virtuvės įrankiams tikrai užteks.

virtuvės trikampis, ergonomiškumas, joldija

Spalva – graži, bet nepraktiška

Renkantis virtuvės fasadus, dažnai nepagalvojama apie jo valymo ypatumus ir paviršiaus priežiūrą. Reiktų atkreipti dėmesį į tai, ar ant norimos virtuvės paviršių nelieka pirštų antspaudų, ar po valymo nesimato drėgmės ruožų. Dėl šios priežasties baltos, blizgios spalvos, kurios anksčiau buvo itin populiarios, dabar praranda savo klientą. Šiandien dominuoja medžio imitacija, neutralūs, pilki ir matiniai tonai, kurių priežiūra žymiai paprastesnė.

Dėl savo praktiškumo vėl pradėjo populiarėti rankenėlių naudojimas. Anksčiau buvo dažnai renkamasi virtuvės baldus su įmontuojamomis rankenėlėmis, ar su paspaudimu, nes atrodė, kad taip paprasčiau spinteles valyti. Tačiau laikas parodė, kad purvinomis rankomis užkabinti rankenėlę yra paprasčiau, negu pačia spintelę, todėl ir paviršiai taip išsipurvina mažiau.

Judėti trukdančios spintelių durelės ir stalčiai

Tiek mažos, tiek didelės virtuvės baldai neturi trikdyti judėjimo. Planuojant virtuvės patalpą verta prisiminti, kad dažniausiai šioje patalpoje judama trikampiu: šaldytuvas – kriauklė – viryklė. Vienas šalia kito sumontuoti pagrindiniai virtuvės įrenginiai ir po jais esančios spintelės trukdys patogiai dirbti. Dažniausiai varstomos spintelės ir stalčiai turėtų būti kažkur tarp šių prietaisų ar jų šonuose, kad judant nuo vieno prie kito įrenginio jos nekliudytų. Taip pat, verta atkreipti dėmesį į šalia sienų esančias spinteles, stalčius ar orkaites. Jas naudojant, atidarant, jos neturi kliūti į sieną, į kitus prietaisus ar, esant šalia durims, - į durų staktą.

virtuvė, furnitūra, jordija

Mažas darbo paviršių plotas

Tam, kad mažos virtuvės baldai būtų maksimaliai funkcionalūs, o maisto gamybos procesas – kuo paprastesnis, svarbu užtikrinti pakankamą darbo paviršiaus plotą. Darbuojantis mažoje, siauroje erdvėje, maisto ruošimui skirtas plotas turėtų būti ilgesnis – toks, kad būtų patogu ne tik susidėlioti produktus, bet ir juos apdoroti.

Dėl gabybos zonų ant stalviršio trūkumo sunku gaminti maistą, nes nepakanka vietos laikinai sudėti maisto produktus. Ant stalviršio palikite laisvų plotų, kuriuos galima naudoti kaip buferines zonas. Taip galėsite perkelti maistą ir ingredientus, neužgriozdindami darbo vietos, o gaminimo procesas bus patogesnis.

Blogai suprojektuota vieta plautuvei

Pabaigai pasilikome vieną dažniausių, o gal, tiesiog, įsimintiniausių klaidų projektuojant virtuvės baldus. Tai blogai parinkta, arba, nepritaikyta tinkamai vieta plautuvei ir maišytuvui. Ši problema iškyla, kai plautuvę numatoma įrengti priešais langą, o stalviršį įmontuoti į palangę. Šis variantas, žinoma, labai gražus ir populiarus, o prižiūrėti tokią palangę daug paprasčiau, nes neapsitaško virtuvės sienos.

Tačiau, kai reikia montuoti maišytuvą labai svarbu kur ir kaip atsidaro virtuvės langas. Maišytuvo aukštis yra nemažas, o lango varčios atsidarymo kampas taip pat, tad svarbu, kad maišytuvas netrukdytų langui pilnai atsidaryti. Dabar jau yra maišytuvų, kurie sprendžia šią problemą - maišytuvo korpusas pasispaudžia ir įsileidžia žemiau montavimo vietos , tačiau jų kaina nemaža lyginant su paprastais maišytuvais.

virtuvė, plautuvė, joldija

Atgal